miercuri, 20 februarie 2013

Telefonia VoIP - alternativa la costisitorul roaming

Am auzit cu toţii în ultimii ani despre Telefonia VoIP (Voice over Internet Protocol) şi avantajele ei. Sistemul este similar telefoniei clasice (PSTN), doar că foloseşte Internetul ca modalitate de transport, servere (Soft PBX) în loc de centrale telefonice, iar aparatele telefonice pot fi de asemenea aplicaţii software (Soft Phone) sau echipamente dedicate care folosesc SIP (Session Initiated Protocol) pentru conectare. 
Şi cum toată lumea avem acum smartphone cu Internet, mai trebuie să instalăm doar o aplicaţie SIP care să ne conecteze la un furnizor şi avem pe mobil şi un telefon fix cu care putem apela sau să fim apelaţi la tarife locale oriunde ne-am afla în lume (hotel, aeroport, cafenea sau orice loc cu wifi gratuit).
Şi la VoIP ai nevoie de un furnizor la care să te conectezi şi care să îţi ofere un "număr de telefon" similar telefoniei clasice. Eu am testat Eurovoice, dar există numeroşi furnizori cum ar fi ClickPhone, CallRomania, Alonia şi mulţi alţii. E suficientă o căutare pe Google după "telefonie VoIP" şi aveţi de unde alege. Majoritatea au sisteme de abonamente sau prepay la costuri foarte mici. Avantajul VoIP este în primul rând costul scăzut al convorbirilor, deoarece furnizorii nu au nevoie de o infrastructură proprie pentru conectarea clienţilor, de obicei convorbirile în aceeaşi reţea sunt total gratuite şi nelimitate. Costuri apar doar la convorbirile în alte reţele datorate interconectării.
După ce ai primit numărul tău de telefon şi datele de conectare de la un furnizor, mai ai nevoie doar de un "aparat telefonic" cu care să te conectezi şi să începi să suni sau să fii sunat. Şi aici, avantajul VoIP este ca orice dispozitiv al tău conectat la Internet poate deveni un aparat telefonic dacă instalezi pe el o aplicaţie (de obicei gratuită) care să te conecteze la furnizorul tău şi cu care să poţi iniţia sau să poţi primi apeluri. Pentru PC am testat X-Lite, dar mai sunt multe altele din care puteţi alege pentru diferite sisteme de operare. La PC, pentru cei obişnuiţi cu aparatele telefonice clasice, se poate ataşa un telefon USB care funcţionează împreună cu aplicaţia software.
Pentru Android am testat SIP Droid, mai este CSipSimple şi altele (în Google Play căutaţi "SIP Softphone").
Aplicaţiile pentru dispozitivele mobile le văd ca fiind cele mai utile deoarece acestea sunt dispozitivele pe care le utilizăm de obicei în deplasări. Nu odată am fost puşi în situaţia de a fi în străinătate şi de a avea nevoia să vorbim acasă cu cei dragi sau la serviciu. Veţi spune, poate, că pentru aceasta există Skype, Yahoo Messenger şi altele. Aşa este, dar asata înseamnă că şi cel cu care "vorbeşti" să fie conectat obligatoriu la un astfel de sistem. Dar ce se întâmplă când vrei să suni părinţii sau bunicii care nici nu au auzit de Skpe sau pe cineva care nu este atunci la un PC? În acest caz, ori apelezi la serviciul de roaming al companiei tale gsm (care îţi oferă posibilitatea să suni în ţară la preţuri exorbitante dacă nu eşti în UE) ori apelezi la telefonia VoIP dacă ai o conexiune Internet. Şi cum o conexiune Internet gratuită se găseşte mai peste tot în lume, cu o aplicaţie SIP poţi suna acasă la tarife locale şi mai mult, poţi fi sunat fără a fi taxat suplimentar ca în roaming.

Dacă dorim serviciul VoIP non-stop şi nu putem ţine deschis un computer numai pentru asta, există şi echipamente dedicate cum ar fi telefoanele SIP, dar sunt destul de scumpe. Unul interesant ar fi CISCO 1 Line IP Phone with Display, PoE, PC Port de la eMAG. Un astfel de telefon se conectează direct la routerul tău de internet şi funcţionează independent de computer, la fel ca un telefon clasic. Chiar şi un telefon clasic sau aparat de fax se poate utiliza în sistemul VoIP prin intermediul unui adaptor SIP conectat la Internet.

Frumuseţea la VoIP este că şi partea de server, "centrala telefonică", este tot un software gratuit. Cea mai cunoscută platformă de VoIP pentru Linux este Asterisk, dar există şi pentru Windows 3CX. Cu una din aceste platforme vă puteţi realiza propriul sistem privat de telefonie VoIP.
Dacă aveţi deja o centrală telefonică obişnuită, îi puteţi adăuga un Modul VoIP sau un trunchi îl puteţi conecta printr-un adaptor SIP la furnizorul VoIP.
Dacă nu aveţi o centrală telefonică la birou, atunci puteţi realiza una dintr-un simplu computer cu Asterisk (pentru Linux) sau 3CX (pentru Windows). Pe acesta se pot configura trunchiurile "virtuale" care se conectează la furnizorii de VoIP, iar extensiile pot fi toate computerele, laptopurile, tabletele şi smartphone-urile din birou. Dacă se doreşte un trunchi la un furnizor de telefonie clasică atunci este necesar un echipament FXO sau o placă FXO instalată direct pe server. De asemenea dacă se doreşte utilizarea unui telefon obişnuit în birou atunci este necesar un adaptor SIP sau o placă FXS pe server.

Din tot ce am scris mai sus se poate deduce că telefonia VoIP are avantaje, dar şi dezavantaje.
Dintre avantaje am remarcat: costurile reduse, chiar gratuitate totală în aceeaşi reţea; bazată foarte mult pe software, necesită doar aplicaţii nu neapărat echipamente speciale; clienţii se pot conecta de oriunde există Internet eliminând astfel costuri suplimentare pentru tarife internaţionale sau roaming.
Ca dezavantaje ar fi: costul ridicat al echipamentelor dedicate atunci când sunt necesare la interconectarea cu sistemele clasice (telefoane SIP, adaptoare, plăci de extensie FXO sau FXS etc.).
Faptul că telefonia VoIP funcţionează prin Internet este un mare avantaj şi dezavantaj în acelaşi timp. Avantajul este că nu necesită cablări suplimentare reţelei de Internet, iar dezavantajul este că funcţionarea telefoniei depinde de funcţionarea Internetului. Dacă îţi "pică" Internetul sigur "pică" şi telefonul VoIP.
De aceea cred că este bine să ne folosim de toate avantajele VoIP, dar să nu renunţăm total la telefonia clasică, să avem oricând o "rezervă analogică" în caz că sunt probleme temporare în lumea digitală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu